Aanraking

Lichamelijk contact tussen mensen is enorm belangrijk, dat weet iedereen. Het is een fundamentele behoefte van mensen om aan te raken en aangeraakt te worden. Aangeraakt worden doet ons goed, het versterkt ons immuunsysteem en verkleint daarmee de kans op ziektes. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig omhelsd worden stress vermindert en maakt dat de bloeddruk, hartslag en bloedsuikerspiegel omlaag gaan.

Maar liefdevol aangeraakt worden maakt een mens niet alleen gezonder maar ook gelukkiger doordat je je gekoesterd en geliefd voelt. Tijdens een knuffel of omhelzing komt het stofje Oxytocine vrij. Dit zorgt voor een geluksgevoel en gevoelens van verbondenheid en vertrouwen. Maar niet iedereen wordt dagelijks geknuffeld. In onze cultuur raken we elkaar niet zo vaak en snel aan, zeker niet buiten de gezinssituatie. Naarmate kinderen ouder worden, wordt er meestal minder geknuffeld dan daarvoor en volwassenen worden soms helemaal niet meer aangeraakt, zeker als mensen alleen wonen. Dat is zo jammer want iedereen heeft het nodig.

Een massage die vanuit aandacht en ontspanning gegeven wordt, kan ook gevoelens geven van koestering, veiligheid en verbondenheid. Daarnaast geeft het innerlijke rust en vrede, ook dat maakt gelukkiger. Jezelf laten masseren geeft bovendien een beter contact met je eigen lichaam omdat je je door de aanraking bewust wordt van je lichaam. Je voelt dat je de moeite waard bent en dat je lichaam er mag zijn, precies zoals het is. Daarom kan het heel fijn zijn om jezelf te laten masseren, zeker in een periode waarin je weinig geknuffeld wordt en wel wat lichamelijke nabijheid en aanraking kan gebruiken. Wat je reden ook is om je te laten masseren, het doet je altijd goed!