Wat kan Aromatherapie voor je betekenen?

Aromatherapie is een vorm van kruidengeneeskunde waarbij etherische oliën worden gebruikt. Dit zijn extracten van bloemen, planten en kruiden die kunnen worden ingezet voor het behandelen van allerlei klachten. Deze klachten kunnen fysiek maar ook psychisch van aard zijn en de oliën spreken het zelf genezend vermogen aan van lichaam en geest.

Onze reukzin is het zintuig dat een directe verbinding heeft met het limbisch systeem. Dat is het oudste deel van onze hersenen en wordt ook wel ons emotionele brein genoemd. Het is betrokken bij onze emoties en emotionele herinneringen maar ook bij genot en de intuïtie. Ook geuren worden in het limbisch systeem opgeslagen en beleefd.

Geuren zijn dus gekoppeld aan herinneringen en kunnen veel voor onze gemoedstoestand betekenen. Positieve gevoelens kunnen worden opgeroepen door het gebruik van etherische oliën maar ze hebben ook invloed op klachten zoals bijvoorbeeld angst of depressie.

Elke etherische olie heeft een eigen essentie en heilzame vibratie die een disbalans in de gezondheid bij de gebruiker kan herstellen. Blokkades in het energieveld en energiebanen kunnen worden opgeheven en de levensenergie kan weer vrijuit stromen. Dit zorgt voor een goede fysieke en geestelijke gezondheid.

De meest bekende etherische olie is lavendelolie. Deze olie schijnt evengoed te werken als het middel diazepam (Valium) Het vermindert angst, werkt rustgevend, helpt ontspannen en depressies worden minder. En dat alleen door de olie in de lucht te verstuiven en in te ademen. Maar ook op de huid of in bad kan deze olie heel goed worden gebruikt. Het fijne is dat lavendelolie in tegenstelling tot diazepam geen bijwerkingen kent. Bovendien ruikt lavendelolie heerlijk.

Werking van oliën
Er zijn veel verschillende oliën voor allerlei emotionele en lichamelijke klachten. Oliën kunnen onder andere worden ingezet voor problemen met de huid en haar, voor hart en vaatstelsel, spieren en gewrichten, de luchtwegen en het zenuwstelsel.

En er zijn allerlei psychische klachten en situaties waarbij oliën ondersteuning kunnen bieden zoals angst en depressie, shock, gevoelens van eenzaamheid en verdriet, bij verlies en rouw, nervositeit, faalangst, boosheid en frustratie, minderwaardigheidsgevoelens en te weinig zelfliefde.

Ze kunnen ons onder andere helpen bij het ontspannen, beter slapen, goed aarden, meer zelfvertrouwen ontwikkelen, meditatie, meer plezier in het leven ervaren en meer van onszelf houden zoals we zijn.

Ik houd zelf erg van etherische oliën en gebruik ze regelmatig. Bijvoorbeeld voor een gezichtscrème of lichaamsolie, of als ik spierpijn heb of last van eczeem. En ik doe graag een lekker geurende olie in mijn verstuiver om mijn huis op te frissen of om me te concentreren tijdens het studeren of juist als ik tot rust wil komen.

Aromatherapie

Aromatherapie bij Praktijk Gelukshand
Ook in mijn praktijk gebruik ik tijdens het masseren etherische oliën maar ik bied ook speciale aromatherapie sessies aan. Ik laat je dan met gesloten ogen intuïtief een olie kiezen nadat je je hebt afgestemd op de klacht waar je ondersteuning bij wilt. Onbewust weten we vaak zelf het beste wat we nodig hebben en het blijkt dat de gekozen olie meestal goed aansluit bij de hulpvraag van dat moment.

Ik laat je ook direct voelen wat de olie met je doet en vertel wat de psychische werking en de plantenboodschap is. Hierna krijg je een heerlijke ontspannende onderbeen/voeten-massage met de olie die je gekozen hebt. Je krijgt een flesje mee naar huis met daarin een basisolie en de etherische olie (of oliën) die je hebt gekozen. Deze olie kun je twee keer daags smeren op je buik en onder je voeten. De buik is het gebied van de emoties en onder de voeten zitten de reflexpunten van de organen, zo wordt alles meegenomen. Ook als je geen klachten hebt is het heel leuk om eens een aromatherapie sessie te ondergaan!
Klik hier voor meer informatie over deze sessie bij Praktijk Gelukshand.