Blog

Hoe krijg je meer energie?

Ken je dat gevoel, dat je een beetje aan het inzakken bent? Dat je teveel binnen zit, achter een beeldscherm, futloos wordt en wel wat nieuwe energie kunt gebruiken? Zo heb ik vanmorgen meerdere uren achter de computer gezeten omdat ik verschillende online trainingen volgde die ik allemaal wilde bijwonen. Allemaal heel inspirerend en leerzaam maar ik werd er wel ontzettend duf van en mijn energiepeil zakte enorm.

Dus ik ben een stevige wandeling gaan maken van een dik uur. Er stond een behoorlijke frisse wind maar ik was er goed op gekleed en de zon scheen dus daar werd ik ook door opgewarmd. Ik vind het heerlijk om in beweging te komen en buiten te zijn, al moet ik me er soms wel even toe zetten. Maar als ik eenmaal aan het lopen ben dan voel ik hoe fijn het is en hoe goed het me doet. En ik hoef maar de straat uit te lopen en dan ben ik de woonwijk al uit en loop ik lekker tussen de bomen langs de vaart.

Wandelen is om verschillende redenen goed voor je. Het is gezond voor je lichaam want je komt in beweging en je conditie wordt beter. Het is goed voor je bloedsomloop, je organen, botten en spieren. De zuurstof die je inademt geeft je energie en is goed voor je longen en de rest van je lichaam. 


Maar wandelen is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je geestelijke gezondheid. Het maakt rustig en vredig en de zon in je gezicht heeft een positieve uitwerking. Ook het zien en horen van verschillende dieren zoals eenden, lammetjes en roofvogels maakt vaak gelukkig.
Daarnaast heeft wandelen een aardend effect op je omdat je met je voeten op de grond loopt. Je voelt je lichaam waardoor je minder in je denken zit. Er komt zo een betere balans tussen lichaam en geest. 
Bovendien is de natuur een
energiebron, zoals de bomen. Er zit veel kracht in bomen en die kracht pikken wij als mensen op als we ons in de natuur bevinden. Je wordt als het ware opgeladen door in de natuur te zijn en je krijgt er energie van. Dus redenen genoeg om vaak naar buiten te gaan om een lekkere wandeling te maken!

Liefdevol aanraken

Vanmorgen heb ik iemand een intuïtieve ontspanningsmassage gegeven en ik kreeg naderhand een prachtig compliment. Ze zei dat ze tijdens de gezichtsmassage bijna moest huilen omdat ik haar zo liefdevol aanraakte. Omdat ze alleen is en niet zo vaak meer aangeraakt wordt, voelde het zo fijn en het raakte haar en ze werd er emotioneel van.

Los van het feit dat ze natuurlijk best had mogen huilen, dat is helemaal goed want er kan bij aanraking veel gebeuren, was ik blij dat ze het me vertelde. Naast de ontspanning die het haar gaf voelde ze ook echt dat ik met aandacht en liefde masseerde. En dat is precies wat ik probeer te doen tijdens een massage. Dat is de reden dat ik geen klassieke massage aanbied, waar ik wel mijn diploma voor heb. Maar ik geef liever intuïtieve ontspanningsmassage. Dat kan ik doen vanuit mijn intuïtie en mijn gevoel en niet vanuit mijn hoofd of mijn denken. Ik voel wat iemand nodig heeft en dat kan ik geven.

Ik masseer overigens door met mijn volledige aandacht bij de ander te zijn, maar niet zonder mezelf daarbij te vergeten. Ik let op mijn houding en ik gebruik mijn kruk daar waar dat kan. Bij het masseren van het gezicht, de voeten en zelfs de armen zit ik op mijn kruk. Ik ben me bewust van hoe ik sta of zit en of ik echt goed gegrond ben. Dat helpt me tijdens een behandeling. Zo ben ik niet alleen lief voor de ander maar ook voor mezelf. En dat is belangrijk als masseur. En als iemand dan zo volledig ontspannen en tevreden weer naar huis gaat dan word ik daar natuurlijk ook helemaal blij van!

Het belang van geaard zijn

Wij mensen hebben nogal de neiging om met onze aandacht teveel naar ons hoofd en ons denken te gaan. Dat we teveel luisteren naar onze gedachten en te weinig naar ons lichaam. Dat is jammer omdat ons lichaam precies aangeeft hoe het met ons gaat. Met name gevoelige mensen vangen vaak teveel prikkels op uit hun omgeving en raken daardoor uit balans. Om ‘uit je hoofd’ te gaan kan het helpen om je te aarden. Geaard zijn betekent dat je in contact bent met de aarde, met de grond onder je voeten. Dit geeft een gevoel van stabiliteit, dat je letterlijk en figuurlijk stevig in je schoenen staat. Je hebt dan minder last van de prikkels om je heen omdat je je meer bewust bent van je lichaam.
Aarden kun je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld gaan sporten of wandelen in het bos of langs het strand. Of je brengt tijd door in de tuin door te wroeten met je handen in de aarde of door languit in het gras te gaan liggen. Het is ook goed om stevig op je stoel te gaan zitten met beide voeten op de grond of regelmatig een voetenbad te nemen. Ook kan het helpen om diep en bewust adem te halen via je buik. Maar een grondende geleide meditatie werkt ook goed om meer in contact te komen met de aarde en daardoor beter in je lichaam te komen. Door bijvoorbeeld te visualiseren dat er wortels groeien vanuit je voeten die de aarde in gaan. Zo kom je meer in contact met de aarde maar ook met de energie van de aarde. Op internet zijn er veel van dit soort meditaties te vinden die je kunt beluisteren.

Ook Reiki kan je ondersteuning bieden om beter geaard te zijn. Een Reiki-behandeling maakt dat de universele levensenergie door je hele lichaam gaat stromen waardoor je meer in evenwicht bent. Zo geef ik mezelf vaak Reiki als ik voel dat ik het nodig heb omdat ik bijvoorbeeld te veel aan het denken ben en te weinig in mijn lichaam zit. Ook doe ik iedere ochtend Soul Body Fusion® oefeningen waarbij aarding een grote rol speelt. Dit helpt me om gedurende de dag krachtiger in mijn lichaam te zijn en minder last te hebben van alle prikkels om me heen. Maar ook massage is een goede manier om beter in je lichaam te komen, uit het denken te gaan en beter gegrond te zijn. Als je je laat masseren word je je meer bewust van je lichaam waardoor je meer in balans komt.
Er zijn dus meerdere manieren die je kunnen helpen bij beter gegrond zijn. Veel daarvan kun je eenvouding zelf toepassen maar je kunt ook hulp inschakelen door een bepaalde behandeling te ondergaan. Het is allemaal goed om te doen en uit te proberen wat voor jou goed helpt bij een betere aarding.

Aanraking

Lichamelijk contact tussen mensen is enorm belangrijk, dat weet iedereen. Het is een fundamentele behoefte van mensen om aan te raken en aangeraakt te worden. Aangeraakt worden doet ons goed, het versterkt ons immuunsysteem en verkleint daarmee de kans op ziektes. Uit onderzoek blijkt dat regelmatig omhelsd worden stress vermindert en maakt dat de bloeddruk, hartslag en bloedsuikerspiegel omlaag gaan.

Maar liefdevol aangeraakt worden maakt een mens niet alleen gezonder maar ook gelukkiger doordat je je gekoesterd en geliefd voelt. Tijdens een knuffel of omhelzing komt het stofje Oxytocine vrij. Dit zorgt voor een geluksgevoel en gevoelens van verbondenheid en vertrouwen. Maar niet iedereen wordt dagelijks geknuffeld. In onze cultuur raken we elkaar niet zo vaak en snel aan, zeker niet buiten de gezinssituatie. Naarmate kinderen ouder worden, wordt er meestal minder geknuffeld dan daarvoor en volwassenen worden soms helemaal niet meer aangeraakt, zeker als mensen alleen wonen. Dat is zo jammer want iedereen heeft het nodig.

Een massage die vanuit aandacht en ontspanning gegeven wordt, kan ook gevoelens geven van koestering, veiligheid en verbondenheid. Daarnaast geeft het innerlijke rust en vrede, ook dat maakt gelukkiger. Jezelf laten masseren geeft bovendien een beter contact met je eigen lichaam omdat je je door de aanraking bewust wordt van je lichaam. Je voelt dat je de moeite waard bent en dat je lichaam er mag zijn, precies zoals het is. Daarom kan het heel fijn zijn om jezelf te laten masseren, zeker in een periode waarin je weinig geknuffeld wordt en wel wat lichamelijke nabijheid en aanraking kan gebruiken. Wat je reden ook is om je te laten masseren, het doet je altijd goed!

De kracht van Reiki

Kortgeleden heb ik een middag gratis Reiki-behandelingen gegeven samen met een team op de beurs Gezondheid & Co in Martini Plaza. Het waren korte behandelingen van ongeveer 15 minuten op de tafel of zittend op een stoel. Wat was dit leuk om te doen! Alle mensen waren enthousiast en voelden zich heel ontspannen tijdens en na het ontvangen van de Reiki terwijl het heel druk was op de beurs. Sommigen merkten echt dat de energie stroomde door hun lichaam en anderen voelden de warmte vanaf mijn handen komen. Ook al was het maar een kwartiertje dat ze werden behandeld, het had veel effect. Ik voelde mezelf ’s avonds thuis ook heel goed en energiek. Ik was helemaal niet moe terwijl ik best veel mensen behandeld had. Dat is de kracht van Reiki, het doet je altijd goed. Ook als je Reiki aan een ander geeft want die energie stroomt ook door jou als gever.

 

 

Wist je dat je jezelf ook Reiki kunt geven? Ik doe het regelmatig bij mezelf op momenten dat ik onrustig ben in mijn hoofd of als ik in bed lig en niet kan slapen. Ik word er heel rustig en ontspannen van en het maakt dat ik meer met mijn aandacht bij mijn lichaam ben in plaats van bij alle gedachten die door mijn hoofd gaan. Als ik mezelf ’s avonds in bed Reiki geef kan ik de behandeling meestal niet eens afmaken want ik ben halverwege al in slaap gevallen, dat is een mooie bijkomstigheid.